Viale Giulini Affordable Housing / Alvisi Kirimoto + Partners

first_img Viale Giulini Affordable Housing / Alvisi Kirimoto + Partners “COPY” Italy ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952525/viale-giulini-affordable-housing-alvisi-kirimoto-plus-partners Clipboard ArchDaily Project gallerySee allShow lessCoworking Space SP245 / Oficina Conceito ArquiteturaSelected ProjectsArcoworking / Esquadra ArquitetosSelected ProjectsProject locationAddress:76121 Barletta, Barletta-Andria-Trani, ItalyLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Save this picture!© ©Marco Cappelletti+ 44Curated by María Francisca González Share CopyAbout this officeAlvisi Kirimoto + PartnersOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsUrbanismUrban DesignResidential ArchitectureSocial HousingOn FacebookBarlettaItalyPublished on December 06, 2020Cite: “Viale Giulini Affordable Housing / Alvisi Kirimoto + Partners” 06 Dec 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Viale Giulini 经济适用房 / Alvisi Kirimoto + Partners是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Viale Giulini Affordable Housing / Alvisi Kirimoto + PartnersSave this projectSaveViale Giulini Affordable Housing / Alvisi Kirimoto + Partners Year: center_img Urban Design Photographs: ©Marco CappellettiProject Team:Massimo Alvisi, Junko Kirimoto, Chiara Quadraccia, Donato LabellaStructural Project:Antonio SalzoInstallations And Fire Prevention System:Tumulo & Denuzi EngineersCity:BarlettaCountry:ItalyMore SpecsLess SpecsSave this picture!© ©Marco CappellettiRecommended ProductsRetail ApplicationsiGuzziniLighting System Design – Under, Europe’s First Underwater Restaurant / iGuzziniWoodEGGERLaminatesMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. With the Viale Giulini Affordable Housing project, Rome-based studio Alvisi Kirimoto is redesigning the outskirts of Barletta (Puglia) through a social housing intervention. The project, located in the south-west of the city, in the new Zona 167 district, aims to fuse the urban macro-scale with the domestic dimension, within a larger system of projects to revitalize the neighbourhood, including the Parco dell’Umanità — Design of the pedestrian promenade by ABDR.Save this picture!© ©Marco CappellettiThe studio has long been committed to the theme of urban regeneration in Italy and beyond – from its commitment with Renzo Piano for the G124 working group, to the open construction site of a nursery school, civic centre, library and park in Grotta Perfetta in the southern suburbs of Rome, and the activation of experimental laboratories in the large shopping centres in the peripheries of the cities of Nanjing and Shanghai in China.Save this picture!© ©Marco CappellettiSave this picture!© ©Marco CappellettiFor this project, Alvisi Kirimoto created “compact and down-to-earth architecture”, as the architects describe it. With a sober and rigorous profile, the building relates to the city in a sculptural way, in stark contrast to the diverse, deafening context in which it is nestled, which lack green spaces and are characterized by ostentatious decorative solutions, and rigid housing and urban typologies. The complex, which has 50 units including underground car parks and a ground floor dedicated to commercial activities, looks like a C-shaped monolith, spanning a height of six floors and a total area of over 5,000 square metres. The regularity of the elevations represents the main character of the building: the uniform dark grey brick curtain becomes a sort of neutral score where dynamic rhythms are delivered by protuding, niche white metal sheet elements.Save this picture!PlanSave this picture!Section”The project, conceived as the ‘zero point’ of a general redevelopment of this part of the city, breaks away from the typical forms of social housing construction,” explains Massimo Alvisi, co-founder of the studio. “We were interested in working on the typology and quality of the spaces, not only on the design. To balance the gravity of the volume, whose profile on the ground floor bends to expand the public space, we imagined a series of light and permeable loggias hanging on the facade, ‘democratically’ attributing extra space to everyone. The loggias project outwards, as a natural extension of the apartments. What’s more, thanks to their white and perforated surfaces, they reflect natural light within the domestic environment, and they add a further 10 to 15 m2 to the apartments, enhancing the spatial quality of the more modest and limited typological cuts”.Save this picture!© ©Marco CappellettiThe balconies overlook Viale Giulini to optimize the natural light, and are carved into the volume in the other elevations to limit the phenomenon of radiation. Protected from rain at the top and laterally by perforated sheet metal screens to increase the level of privacy, they house the technological infrastructures and drying racks on the sides. Their shape allows for maximum internal customization, without altering the general aesthetics of the facades. “The project is highly innovative from a technological point of view,” continues Massimo Alvisi. “The solutions adopted ensure that the internal and external loggias are prefabricated and easily reproducible in series, without renouncing the richness of detail and durability. This strategy, shared with the contractor, has made it possible to make quality social housing and to deliver a unique, safe and durable home, with an extremely limited budget for the current market. “Save this picture!© ©Marco CappellettiDuring the day, natural light reduces the apparent weight of the building, the volumes of the loggias and balconies become slight, combining the material and the abstract, lightness and gravity with maximum simplicity. The ground floor of the building also transmits solidity and dynamism at once: the cladding starts directly from the ground, rooting the building, while the commercial glass floor ends on the street and on the other sides with a clear vertical diagonal cut, which boosts the volume. The same inclination is applied horizontally in the connection between the lateral elevations and the main front, resolved with a flare, as well as the parapet on the roof, which hides the thermal solar panels.Save this picture!© ©Marco CappellettiFunctionally, the building is divided into three blocks, each of which has its own stairwell and elevator. The central staircase is completely glazed towards the courtyard, while the lateral staircases are naturally illuminated by a skylight, through which light filters into all levels through a large empty compartment, between the ramps and the elevator compartment. All the apartments are organized around a courtyard, which occupies ​​over 70% of the lot. The courtyard is designed as a small park, where the inhabitants can leave the chaos of the city behind, and enjoy trees and deciduous plants, which provide shade in summer and natural light in winter.Save this picture!© ©Marco CappellettiRigorous lines, essential shapes and balanced colours: the result is a simple and refined design – in contrast with the eccentricity of the surrounding buildings – which restores dignity to social housing in the suburbs. A project that, with the same grace with which it stands, brings the theme of quality accommodation at affordable prices back to the heart of the architectural debate.Save this picture!© ©Marco Cappelletti CopyUrban Design, Social Housing•Barletta, Italy Photographs Projects Architects: Alvisi Kirimoto + Partners Area Area of this architecture project 2020 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952525/viale-giulini-affordable-housing-alvisi-kirimoto-plus-partners Clipboard Area: 5380 m² Year Completion year of this architecture project last_img read more