Garden House / Hayhurst and Co.

first_imgPhotographs: Kilian O’Sulivan Manufacturers Brands with products used in this architecture project Save this picture!© Kilian O’Sulivan+ 38Curated by Julio Effa Share Photographs CopyAbout this officeHayhurst and Co.OfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLondon Borough of HackneyIcebergOn InstagramBrick HousesUnited KingdomPublished on July 18, 2020Cite: “Garden House / Hayhurst and Co.” 18 Jul 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?花园之家 / Hayhurst and Co.是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Garden House / Hayhurst and Co. ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/793123/garden-house-hayhurst-and-co Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/793123/garden-house-hayhurst-and-co Clipboard Houses “COPY” 2015center_img Architects: Hayhurst and Co. Area Area of this architecture project United Kingdom Area: 99 m² Year Completion year of this architecture project CopyHouses•London Borough of Hackney, United Kingdom Manufacturers: Glazing Vision, Sunsquare, Force 5 EngineeringCity:London Borough of HackneyCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Kilian O’SulivanRecommended ProductsDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorText description provided by the architects. Garden House is a new home, studio and gallery under a ‘hanging-basket’ roof for Whitaker Malem: the artist and costume-maker duo behind works by Allen Jones, fashion designers Hussein Chalayan and Alexander McQueen and numerous film costumes including Harry Potter, Batman and Wonderwoman.Save this picture!© Kilian O’SulivanSave this picture!3DSave this picture!© Kilian O’SulivanOn the site of a single-storey workshop they self-built in the mid-1990s, the clients wished to create a new home and studio which maximised the space and natural light available within their tight, north-facing site behind Victorian terraced housing in Hackney’s de Beauvoir Conservation area, London’s East-EndSave this picture!© Kilian O’SulivanBuilt within the original brick party walls they shared with their neighbours on all sides, the design was devised as three different roof pitches to create a ‘form of best fit’ – a negotiation between maximising internal accommodation and protecting adjacent residential amenity. Garden House sets a model of how to retrofit buildings and maximise residential accommodation in sensitive inner city areas.Save this picture!© Kilian O’SulivanSave this picture!SectionSave this picture!© Kilian O’SulivanThe building is entered through a winter garden with a large skylight and mirror-polished stainless steel reveals which ricochet light around the entrance, distorting the scale of the space and the fall of light. This leads on a connected set of living spaces lit by natural light through sculpted shafts from the roof.Save this picture!© Kilian O’SulivanOn the ground floor, storage and display for the owners’ art collection is provided in the form of bespoke white steel shelves that continue into a steel staircase that floats away from the wall, allowing natural light to pass behind it into the house.Save this picture!© Kilian O’SulivanSave this picture!DetailSave this picture!© Kilian O’SulivanThe upper floor is lined with oak panelling to provide a rich environment for the studio, which is also used as a fitting room for clients and as a gallery space for private exhibitions of the owners’ work. The space is naturally lit with a large top light and storage and desk space built for sewing machines and embroidery areas.Save this picture!© Kilian O’SulivanThe roof is a bespoke hanging garden formed from lapped, stainless-steel profiles hung over a GRP membrane. Topped with this unique and visually dramatic ‘hanging’ garden, Garden House provides a prototype for brownfield development that offers dense, adaptable, urban living.Save this picture!© Kilian O’SulivanOriginally published on August 15th, 2016. Project gallerySee allShow lessContainer Block in Haojiacun Urban Village / Bounds Plan + BA StudioSelected ProjectsSayama Lakeside Cemetery Community Hall / Hiroshi Nakamura & NAPSelected Projects Share Year: Garden House / Hayhurst and Co.Save this projectSaveGarden House / Hayhurst and Co. ArchDaily Projectslast_img read more